doradztwo zawodowe

postaw na przyszłość

W Ostródzie pachnie… talentami

Pod patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Kuratora Oświaty i Starosty Ostródzkiego 16 kwietnia odbył się po raz 20. konkurs o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni. Organizatorem tegorocznej edycji konkursu był Zespół Szkół Zawodowych im. Sandora Petőfi w Ostródzie. Do rywalizacji stanęło 12 dwuosobowych drużyn ze szkół ponadgimnazjalnych z Polski, Czech i Litwy. Województwo warmińsko-mazurskie reprezentowało aż 9 drużyn.

W tym roku młodzi kucharze musieli zmierzyć się z tematem „Doceń swoje produkty lokalne – pomysł na kurczaka zagrodowego”. Przebieg oraz wyniki pracy uczniów oceniało jury techniczne i degustacyjne. Tę grupę fachowców stanowili szefowie renomowanych na Warmii i Mazurach restauracji, naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, a także wszystkim dobrze znany z programów telewizyjnych Karol Okrasa.

Laur zwycięstwa otrzymała drużyna Technikum “Lider” z Lublina. Miejsce drugie wywalczył team z Zespołu Szkół Zawodowych im. J. Liszewskiego w Braniewie, a trzecie miejsce na podium zajęła grupa z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie. – Dużą wartością takiego konkursu jest możliwość współpracy ze szkołą. W trakcie obserwacji uczestników dobrze widać, która ze szkół właściwie przygotowuje uczniów do przyszłej pracy. Dla nas najlepszy kucharz, to młody kucharz, bez nawyków, taki, którego można sobie wychować, wyszkolić […] – podkreślał członek jury Krzysztof Rugała z Hotelu SPA Dr Irena Eris.

XX Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni był jedną z atrakcji Międzynarodowych Targów Gastro Arena. Kolejna edycja konkursu odbędzie się w przyszłym roku w Braniewie.

Danuta Oleksiak

kwiecień 2015 r.