doradztwo zawodowe

postaw na przyszłość

Smak kariery z Carrefour

Nie tylko studia są przepustką do pracy w dużych, międzynarodowych firmach – kształcenie zawodowe również stanowi wartościową ścieżkę edukacyjną umożliwiającą rozwój – twierdzi Justyna Orzeł, dyrektor Zasobów Ludzkich Carrefour Polska.

Firma Careffour Polska nawiązała współpracę z dwiema szkołami z województwa mazowieckiego. Zespołem Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie oraz Zespołem Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie w Mińsku Mazowieckim. Powstały w nich klasy patronackie – wielozawodowe. Można w nich nauczyć się zawodu cukiernika, piekarza, sprzedawcy, wędliniarza.

„Pokażemy Ci, że zawód piekarza, cukiernika, wędliniarza lub sprzedawcy można wykonywać z prawdziwą pasją” – obiecuje Carrefour. Uczniowie klas patronackich nie muszą samodzielnie szukać miejsca odbywania praktyk – mają je zagwarantowane w zakładach firmy Careffour Polska. Będą też za swoją pracę otrzymywać wynagrodzenie. Firma zapowiada także organizowanie wycieczek do sklepów, dodatkowe zajęcia z ekspertami, a nawet drobne upominki. Obiecuje, że na najlepszych absolwentów klas patronackich czeka możliwość zatrudnienia w placówkach firmy.

– Poprzez współpracę ze szkołami chcemy też zainteresować młodych ludzi rozwojem zawodowym w branży i pokazać, że edukacja w szkole zawodowej to szansa na perspektywiczne i stabilne zatrudnienie w dużej, międzynarodowej firmie – tłumaczy Justyna Orzeł.

Klasy patronackie w szkołach zawodowych to jedynie ułamek działań przewidzianych w ramach programu „Smak kariery”. Firma przeprowadziła także badania dotyczące oczekiwań studentów wobec pracodawców z branży handlowo-spożywczej. Pozyskała też swoich ambasadorów – studentów II i II roku z uczelni partnerskich oraz przygotowała program staży dla studentów z całej Polski – będą zdobywali doświadczenie zawodowe w działach handlowych, logistyki, HT i IT.

Magdalena Pater