doradztwo zawodowe

postaw na przyszłość

Zawodowe smaczki w Nawojowej

Tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich otrzymał Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej. Ten prestiżowy certyfikat posiada tylko pięć szkół w kraju!

Żeby zdobyć certyfikat, nawojowska szkoła musiała wykazać się sukcesami uczniów i absolwentów, sukcesami nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, którzy przechodzili dodatkowe, specjalistyczne szkolenia, udziałem w warsztatach gastronomicznych oraz absolwentami, którzy odnieśli sukces w gastronomii. Placówka spełniła wszystkie te wymogi.

Uczniowie szkół, które wstępują do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich mogą liczyć na wsparcie merytoryczne i praktyczne podczas przygotowania się do konkursów kulinarnych. Dodatkowo, członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w naszej szkole – zapewnia dyrektor szkoły Krzysztof Ślipek.

Zaszczytny tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych Stowarzyszenia Kucharzy Polskich wręczyli Zespołowi Szkół: Krzysztof Szulborski – prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Krzysztof Wierzba i Andrzej Ławniczak – członkowie Stowarzyszenia. W spotkaniu uczestniczył starosta nowosądecki, Marek Pławiak oraz Zofia Nika – radna powiatowa. Po części oficjalnej można było degustować potrawy i desery przyrządzone przez uczniów ZSP w Nawojowej, a także obserwować, jak kucharze – mistrzowie przygotowują posiłki i tym samym uczą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Jestem dumny, że Powiat Nowosądecki może się poszczycić taką szkołą – powiedział dziennikarzom starosta nowosądecki Marek Pławiak. – Są tutaj bardzo dobrze wyposażone pracownie gastronomiczne i pracownie do carvingu, czyli rzeźbienia w warzywach i owocach Nie brakuje też chętnych, aby kształcić się w tych zawodach, które obecnie przeżywają swój renesans. Mam nadzieję, że już niebawem zobaczymy absolwentów szkoły w Nawojowej w popularnych programach kulinarnych.

Danuta Binek

kwiecień 2015 r.